Dostupni linkovi

Deset ubijenih u napadu na koptsku crkvu u Egiptu


Najmanje deset ljudi je poginulo, od toga osam koptskih hrišćana i dva policajca, na koptsku crkvu u južnom predgrađu Kaira, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Egipta, prenosi Rojters.

Osam policijajaca je ranjeno, od toga su dva u kritičnom stanju, javlja AP.

Dva napadača otvorila su vatru na koptsku crkvu Mar Mina u predgrađu Helvan, koju je obezbeđivala policija uoči predstojećih božićnih praznika.

Jednog napadača je ubila policija, javlja agencija MENA, a državna televizija prenosi da je drugi napadač uhapšen.

Lokalni mediji javljaju da je ubijeni napadač nosio pojas sa eksplozivom kao i dve bombe koje su bačene u blizini crkve.

Hrišćanska manjina, koja čini 10 odsto stanovništva Egipta, izložena je seriji napada islamskih militanata u kojima je od decembra prošle godine ubijeno najmanje 100 njenih pripadnika i mnogi ranjeni, uključujući i na najveću koptsku crkve u Kairu u decembru 2016. kada je ubijeno 28 ljudi.

Vanredne mere bezbednosti su uvedene od aprila ove godine nakon samoubilačkih napada na dve koptske crkve za koje je odgovornost preuzeo lokalnih ogranak “Islamske države”.

Kopti se dugo žale na diskriminaciju od strane većinskih muslimana te da vlasti često ne reaguju blagovremeno da ih zaštite.

Policija je pojačala mere bezbednosti okolo crkava uoči Božića koji koptska crkva obeležava 7. januara, postavljajući metalne detaktore na ulazu u najveće pravoslavne objekte u Egiptu.

XS
SM
MD
LG