Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za genocid protiv ratnog ministra policije RS


Memorijalni centar Potočari u kojem su pokopane hiljade žrtava genocida u Srebrenici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tomislava Kovača, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kovač (1959), rođen u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije, optužen je da je za vreme napada srpskih snaga na zaštićene zone Srebrenica i Žepa, kao komandant Štaba policijskih snaga i zamenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su učestvovale u zločinima nad Bošnjacima, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja - udruženog zločinačkog poduhvata.

Smiraj za oca i djeda ubijenog u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom Kovača učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dečaka, njihovom transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekte Zemljoradničke zadruge "Kravica", Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju "Branjevo", kao i lokacije u Sandićima, Konjević polju i ostale lokacije na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna streljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač tereti se da je počinio krivično delo genocid, definisano Krivičnim zakonom BiH, stoji u optužnici.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kovač je posle rata u BiH otišao u Srbiju, gde i sada živi.

Kako oljuditi morbidnu statistiku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

XS
SM
MD
LG