Dostupni linkovi

Šabić: Nacrt Zakon o zaštiti podataka ličnosti ispod očekivanja


Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da Nacrt novog zakona o zaštiti podataka ličnosti na koji se čega pet godina, daleko ispod onoga što se moglo očekivati.

Radna grupa Ministarstva pravde završila je nacrt zakona i 1. decembra počela je javna rasprava u toku koje zainteresovani mogu da dostave mišljenja i sugestije.

"Ja još uvek završavam mišljenje o tom zakonu, ali ono što mogu da kažem jeste da je taj tekst daleko ispod onog što se moglo očekivati", rekao je Šabić za Televiziju N1.

On je kazao da je pre objavljivanja Nacrta zakona poslao svoj predlog tog zakona koji je urađen u saradnji s nevladinim organizacijama, ali da je od premijerke Ane Brnabić, posle dva meseca, dobio odgovor da se zakon izgubio.

"Mi smo ponovo poslali zakon i od premijerke smo dobili pismo da je zakon dobar i dostavili smo ga toj radnoj grupi", kazao je Šabić.

Upitan kakav je odnos zakonodavne i izvršne vlasti prema instituciji poverenika, Šabić je odgovorio da o odnosu parlamenta dovoljno govori činjenica da krši sopstveni poslovnik, jer poslednje tri godine ne razmatra njegov godišnji izveštaj.

Govoreći o odnosu sa izvršnom vlasti, Šabić je kazao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samuprave koje je zaduženo za sprovođenje zakona o slobodnom pristupu informacija, nije reagovalo na "stotine prijavljenih prekršaja".

"Tražio sam 40 puta i od Vlade da izvrši svoju obavezu i dostavi informacije, pre svega novinarima, vlada to nije uradila", rekao je Šabić.

XS
SM
MD
LG