Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oslobođena dva saudijska princa optužena za korupciju


Prestolonaslednik Mohamad bin Salman pokrenuo kampanju protiv korupcije

Dva sina bivšeg saudijskog kralja Abdulaha oslobođena su iz pritvora u Ritz-Cartlon hotelu u Rijadu, dva meseca nakon što je počela antikorupcionaška kampanja u kojoj je uhapšeno nekoliko desetina bogatih i uticajnih lica, uključujući i pripadnike kraljevske porodice, javlja Rojters.

Glavni tužilac je odobrio oslobađanje prinčeva Mešala Bin Abdulaha i Fejsala bin Abdulaha nakon što su postigli finansijski sporazum sa vladom, kazao je visoki saudijski zvaničnik za britansku agenciju.

Međutim, nije precizirao detalje nagodbe.

Još nema odluke o oslobađanju njihovog trećeg brata Turkija bin Abdulaha.

Saudijske snage bezbednosti su pritvorile oko 200 prinčeva, ministara i poslovnih ljudi pretvorivši hotel Ritz-Carlton u luksuzni pritvor, u kako je, saopšteno, kampanji protiv korupcije.

Mnogi su protumačili ovaj potez kao nastojanje prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da ojača svoju moć, došavši letos na tu poziciju nakon uklanjanja njegovog prethodnika

Najmoćniji sin preminulog kralja Abdulaha, Miteb bin Abdulah, nekadašnji šef Nacionalne garde, oslobođen je prošlog meseca pošto je pristao da plati vladi milijardu dolara.

On je bio poslednji pripadnik Abdulahovog ogranka kraljevske porodice koji je zadržao ključnu poziciju u vlasti, nakon što su Mešal i Turki uklonjeni sa funkcije guvernera 2015.

Saudijski list Okaz je objavio u četvrtak da je 23 lica oslobođeno nakon što su postigli sporazum sa vladom i očekuje se još takvih nagodbi.

Onima koji to ne urade, biće suđeno, piše ovaj list.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG