Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: U napadu arapske koalicije u Jemenu stradalo 109 civila za deset dana


U vazdušnim napadima arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom poginulo je 109 civila za deset dana u Jemenu, izjavio danas koodinator UN za humanitarna pitanja Džejmi Makgoldrik, javila je agencija AP.

Prema njegovim rečima, među žrtvama ima 54 osobe stradale u vazdušnim napadima na pijaci u zapadnoj provinciji Taiz, kao i 14 osoba iz iste porodice u napadu na jedno imanje u provinciji Hodeida.

Makgoldrik je rekao da takvi incidenti "pokazuju nepoštovanje prema ljudskom životu". "Sve strane, uključjući i koaliciju predvodjenu Saudijskom Arabijom, nastavlja taj apsurdni rat", rekao je zvaničnik UN.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenika. Ta koalicija podržava predsednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobegne iz zemlje.

U građanskom ratu u toj zemlji je od marta 2015. poginulo skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od tri miliona je u izbeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

Jemen je pogođen i teškom humanitarnom krizom, pre svega nedostatkom hrane.

XS
SM
MD
LG