Dostupni linkovi

SAD obnovile izdavanje viza državljanima Turske


Američka ambasada u Ankari je danas saopštila da su njeni konzulati u Turskoj obnovili normalno izdavanje viza turskim državljanima, čime je okončana višemesečna diplomatska kriza između te dve zemlje, prenosi AP.

Odluka o obnavljanju normalnog režima izdavanja viza usledila je pošto su SAD od Ankare dobile "uveravanja na visokom nivou" da zaposleni u njenim misijama u Turskoj nisu pod istragom za učešće u prošlogodišnjem pokušaju državnog udara u toj zemlji, kao i da niko od njihovog osoblja neće biti uhapšen dok obavlja svoje dužnosti.

Ambasada SAD u Ankari u novembru je počela da izdaje vize turskim državljanima na "ograničenoj osnovi". Ubrzo zatim je i turska ambasada u Vašingtnu objavila preko Tvitera da takođe obnavlja izdavanje viza državljanima SAD na "ograničenoj" osnovi.

Iz Ambasade dodaju da su u SAD i dalje zabrinuti zbog optužbi protiv zaposlenih u Ambasadi u Ankari.

Izdavanje viza je prekinuto u oktobru kada su turske vlasti uhapsile turskog službenika američkog konzulata u Istanbulu, jer je navodno povezan s osobama umešanim u pokušaj puča u Turskoj. Tim hapšenjem Ankara je pogoršala već nategnute odnose s Vašingtonom.

SAD su 8. oktobra prekinule izdavanje viza u Turskoj, izuzev za imigracione vize, a Turska je odgovorila prekidom izdavanja viza u SAD za Amerikance.

XS
SM
MD
LG