Dostupni linkovi

Rusija ispituje neuspehe u svemirskoj industriji


Kremlj je danas saopštio da nadležni organi ispituju nedavne neuspehe u ruskoj svemirskoj industriji, uključujući i nestanak satelita lansiranog sa novog kosmodroma Vostočni, na ruskom Dalekom istoku.

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin rekao je juče da je satelit "Meteor-M" nestao usled greške u programiranju, pošto je bio programiran za poletanje sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a ne sa Vostočnog, navodi Asošiejted pres.

Satelit je lansiran 28. novembra s novog kosmodroma Vostočni, za koji se očekuje da smanji zavisnost Rusije od kosmodroma Bajkonur, koji je Moskva iznajmila od Kazahstana do 2050. godine. Bajkonur, izgrađen u Sovjetskom Savezu krajem 50-ih godina, do sada je bio glavni ruski svemirski centar.

Gubitak tog satelita i korupcijski skandali u vezi s izgradnjom kosmodroma Vostočni, koji bi trebalo da bude završen sledeće godine, povećali su pritisak na Rogozina, zaduženog za nadgledanje ruske svemirske industrije.

Upitan o mogućoj temeljnoj reformi svemirske industrije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da zvaničnici ispituju situaciju.

XS
SM
MD
LG