Dostupni linkovi

Ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu Hrvatske


Trg bana Jelačića, Zagreb
Trg bana Jelačića, Zagreb

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj odbila da primi protestnu notu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova zbog navodno etnički motivisanog incidenta u vojvođanskom mestu Sonta i optužilo Zagreb da zloupotrebljava incident koji nema nikakve veze s nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika.

U saopštenju se navodi da je ambasadorka Mira Nikolić, koja je danas pozvana u Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske povodom nedavnog navodno etnički motivisanog incidenta u Sonti, sagovornicima prenela da je utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

"Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti", navodi se u saopštenju i dodaje da je "ambasadorka Srbije upozorila da bi ovakvi potezi Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Srbiji".

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji.

"Ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos. Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona", dodaje se u saopštenju MSP-a Srbije.

XS
SM
MD
LG