Dostupni linkovi

Alijansa za Albance napušta Vladu Makedonije


Zijadin Sela
Zijadin Sela

Lider Alijanse za Albance Zijadin Sela potvrdio je danas da ta stranka izlazi iz Vlade Makedonije u kojoj je najmanji partner, objavila je Televizija Telma. Manja albanska stranka vladine kolacije, koja ima dva poslanika u parlamentu, napušta Vladu Makedoniije zato što je, prema rečima Sele, "narušen dogovor koji je imao sa premijerom Zoranom Zaevom", prenosi Beta.

Premijer Zaev prethodnih dana nije prihvatio zahtev Sele da ministar zdravlja ponovo bude iz Alijanse, nakon što je to mesto u septembru napustio kadar te stranke Arben Taravari da bi postao gradonačelnik Gostivara, već je u zamenu ponudio novouspostavljeno mesto vicepremijera za reforme.

Zaev je danas posle podne rekao da je odluka Sele očekivana nakon njihovog razgovora kada nije prihvatio ponudu za mesto zamenika premijera za reforme.

Prethodno je juče izjavio da vlada ima potrebnu podršku u parlmentu i da ne razmišlja o palamentarnim izborima u 2018. godini, kao i da očekuje podršku i Alijanse za Albance kod sprovođenja reformi.

Koalicionu vladu sada čine Socijaldemoratski savez Makedonije premijera Zaeva i najveća stranka Albanaca u Makedoniji, DUI Alija Ahmetija, ali u Sobranju Makedonije ima podršku i nekoliko nezavisnih poslanika, čime održava tanku većinu.

Sela je Televiziji Telma rekao da će zamenici ministara iz te stranke najkasnije sutra dostaviti ostavke i da će Alijansa za Albance produžiti da deluje iz opozicije.

Prema njegvovim rečima, "očigledno je da je Zaev narušio dogovor pod pritiskom Ahmetija, koji uspostavlja isti princip vladanja koji je imao u koalicijama sa liderom VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim".

Kao drugu razlog za napuštanje Vlade Makedonije, Sela je naveo i to što još nije donesen novi zakon o jezicima, kojim se proširuje upotreba albanskog, prenosi agencija.

XS
SM
MD
LG