Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija počinje s provedbom arbitraže o granici


Piranski zaljev

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će Slovenija krajem tjedna početi s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more uprkos tome što je Hrvatska ne priznaje, dodavši da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili arbitri bude poštovala Hrvatska.

"Provođenje arbitražne presude je međunarodna obaveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego je moramo provesti", rekao je Cerar novinarima u Ljubljani.

Cerar je kazao da vojni objekat nekadašnje JNA na Svetoj Geri, koji prema arbitražnoj pripadau Hrvatsku, i dalje ostaje u "slovenskom posjedu", ali je njegova vlada spremna da ga preda hrvatskim vlastima, uz uvjet da se formira komisija za demarkaciju i u suradnji s hrvatskom stranom u okviru arbitražne presude, piše Hina.

U novembru 2009. tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor potpisali su u Stockholmu sporazum o arbitraži za definiranje granične crte između dviju država.

Hrvatska napušta arbitražu u julu 2015. nakon saznanja da je Slovenije raspolagala informacijama o ishodu arbitražnog postupka.

XS
SM
MD
LG