Dostupni linkovi

Sudije optužuju gradonačelnika Novog Sada


Simbol pravde
Simbol pravde

Visoki savet sudstva (VSS) Srbije osudio je danas izjavu potpredsednika Srpske napredne stranke i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića povodom oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predraga Bubala.

"Dаtа izjаvа predstаvljа direktаn nаpаd nа prаvosuđe i podrivа Ustаvom zаgаrаntovаnu podelu vlаsti", istakli su u VSS.

"Nаvedenа izjаvа ugrožаvа sаmostаlnost i nezаvisnost sudovа i sudijа, а iznаd svegа se krši prezumpcijа nevinosti, s obzirom dа nаvedeni postupаk nije prаvnosnаžno okončаn", saopštio je VSS i pozvao političаre i držаvne funkcionere dа se uzdrže od komentаrisаnjа sudskih odlukа.

Vučević je posle oslobađajuće presude Bubalu izjavio da "kao pravnik i običan građanin" pita sudije "kome služe, narodu ili lopovima" i "koliko koštaju njihov obraz i čast".

Nakon što su usledile reakcije profesionalne javnosti istakao je da je „ponosan i počastvovan što ga napadaju, jer je to dokaz koliko ih je istina zabolela“.

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević u izjavi za RSE kaže da je zaprepašćena Vučevićevom izjavom.

„Čini mi se da kod nas političari ne razumeju da kada dobiju primedbe iz Evropske nije na poglavlje 23. na vladavinu prava, oni uvek misle da za vladavinu prava odgovorno samo pravosuđe a ne shvataju da je za to odgovorni i političari. Pa ovo je jedan od flagrantnih primera kako se vladavina prava krši“, istakla je Boljević.

Ona je dodala da su u stalnoj komunikaciji unutar Društva sudija i da će se i zvanično obratiti javnosti.

Ovakve izjave su neprihvatljive i pokazuju licemerje javnih funkcionera, navodi za RSE, bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

„Oni sude isključivo na osnovu zakona i Ustava, a ne na osnovu nekih kulturnih i političkih standarda. Umesto da ohrabruju sud, jer i on ima mane, mora se priznati, da postupa upravo tako nezavisno i samostalno, oni su dreknuli na sva usta ne bi li sud zaplašili“, rekao je Ivošević.

Na prvostepenu presudu prema najavama iz tužilaštva za organizovani kriminal biće uložena žalba pred Apelacionim sudom Beogradu.

Prvostepena oslobađajuća presuda bivšem ministru Predragu Bubalu u predmetu prodaje državnih akcija „Luke Beograd“, koji je jedna od 24 spornih privatizacija u Srbiji na čijem rešenju insistira i Evropska unija, izrečena je juče pred Višim sudom u glavnom gradu Srbije.

XS
SM
MD
LG