Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podignuta optužnica za ratni zločin u Bosanskom Brodu


Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo BIH podiglo je optužnicu protiv Alminka Islamovića, državljanina BiH i Hrvatske u kojoj ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva na području Bosanskog Broda.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od marta do oktobra 1992. godine,za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji opštine Bosanski Brod, između Hrvatskog vijeća odbrane i Vojske Republike Srpske, kao pripadnik Vojne policije u sklopu 101. brigade HVO-a u Bosanskom Brodu, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata ili oružanog sukoba i Dopunskog protokola II.

Prema navodima optužnice, Islamović se tereti da je učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva, paljenju i uništavanju kulturnih, historijskih i religijskih spomenika na području općine Bosanski Brod.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane u podrumskim prostorijama stare zgrade Stanice policije Bosanski Brod koje su korištene kao zarobljenički objekti u kojima su bespravno bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, pa je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više zatvorenika, a nekim od zatvorenika se gubi svaki tragte njihova tijela ni do danas nisu pronađena, dok je tijelo jedne od žrtava pronađeno i ekshumirano. Iznuda novčane naknade na ime otkupa života mu se također stavlja na teret.

U okviru počinjenih zločina je vršeno pljačkanje imovine stanovništva i uništavanje kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i ustanova namijenjenih vjerskim potrebama.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-aBiH i krivično djelo uništavanje kulturnih, historijskih i religijskih spomenika iz člana 183. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG