Dostupni linkovi

Lavrov Tillersonu: Neprihvatljiva 'agresivna retorika' prema S. Koreji


Rex Tillerson i Sergej Lavrov u Beču početkom decembra 2017.
Rex Tillerson i Sergej Lavrov u Beču početkom decembra 2017.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu u utorak da je "agresivna retorika Vašingtona" zategla odnose na Korejskom poluostrvu i da je to neprihvatljivo, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija prošle je sedmice usvojio nove, oštrije sankcije za Sjevernu Koreju, zbog njenih nadavnih balističkih testiranja. Za rezoluciju su glasale i Kina i Rusija, saveznici režima u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja je saopštila da novousvojene sankcije smatra "aktom objave rata".

Sjeverna Koreja je u posljednjih godinu i po dana izvela više balističkih testova i testova interkontinentalnih raketa. Početkom septembra su izveli i testiranje hodrogenske bombe, kako se procjenjuje, 11 puta jače nego što je bila atomska bomba bačena na Japan, Hirošimu i Nagasaki, na kraju II Svjetskog rata.

Američki predsjednik Donald Trump i Sjevernokorejski lider Kim Džong-un razmijenili su ove godine više puta bujucu uvreda i prijetnji.

Rusija u posljednje vrijeme insistira da posreduje u evantulanom dijalogu između Vašingtona i Pjongjanga.

Američki državni sekretar Rex Tillerson nedavno je bio saopštio da SAD prihvataju pregovore sa Sjevernom Korejom bez preduslova, što su pozdravili Moskva i Peking. Sjutradan je međutim Bijela kuća demantovala svog šefa diplomatije porukom da "nema uslova za dijalog":

U telefonskom razgovoru dvojica diplomata, Lavrov i Tilleroson, danas su razmatrali i dalje korake ka razješenju sirijske krize i situacije na istoku Ukrajine, takođe je saopšteno.

XS
SM
MD
LG