Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Majke sa troje i više djece: Vratite nam naknade 2018.


Sa jednog od protesta majki sa troje i više djece, Podgorica

Predstavnice majki koje su koristile naknade po osnovu rođenja troje ili više djece poručile su sa protesta ispred crnogorskog parlamenta, da očekuju vraćanje primanja u narednoj godini, prenosi RTCG.

Željka Savković, predstavnica majki, kazala je da su u novogodišnjoj čestitki poslanicima koji su glasali za ukidanja naknada, poručile da je "ljudski pogriješiti".

"Želimo vam da iduće godine uvidite grešku i da nam se vrate naknade", kazala je Savković.

Ona je dodala da će majke protestovati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Nekoliko stotina majki je, nakon što su ponovile svoje zahtjeve ispred parlamenta, počelo šetnju pored zgrade Predsjedništva do Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Poslanici parlamenta danas raspravljaju o izmjenama Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim je predviđeno da korisnice naknada sa troje i više djece koje su se bavile preduzetništvom ili poljoprivredom imaju pravo na mjesečnu naknadu.

Korisnice naknada koje su, radi ostvarivanja tog prava prestale da obavljaju preduzetničku ili poljoprivrednu djelatnost kao osnovno zanimanje i brisane su iz odgovarjaćih registara, imaju pravo na mjesečnu naknadu u neto iznosu od 193 eura, sa pripadajućim doprinosima od 34 eura.

XS
SM
MD
LG