Dostupni linkovi

BH-Gas: Vidljive krajnje namjere Srbijagasa


Jasmin Salkić, direktor BH -Gas
Jasmin Salkić, direktor BH -Gas

Iz BH-Gasa ističu da izjava direktora Srbijagasa Dušana Bajatović pokazuje da se radi o namjeri preuzimanja tržišta prirodnim gasom od kompanija iz Srbije, a da Srbijagas treba da pripremi teren za to preuzimanje, prenosi Fena.

Povodom izjave direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića u kojoj je, između ostalog, navedeno da planiraju interkonekciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj, te da će se Sarajevo morati opskrbljivati iz Srbije, iz BH-Gasa je saopćeno da su zaprepašteni datom izjavom, prevashodno sa aspekta najavljene interkonekcije između Srbije i Republike Srpske, jer Republika Srpska, za razliku od Srbije, nije država niti međunarodni subjekt prava.

"Po pitanju dijela izjave da će se Sarajevo morati opskrbljivati gasom iz Srbije, želimo da upoznamo cjelokupnu javnost da Sarajevo nije subjekt međunarodnog prava, niti država, već samo jedan od gradova u BiH. Izjavljivati da će "Sarajevo nešto morati" je direktni atak na suverenitet jedne države, jer ne može direktor javnog preduzeća jedne države određivati drugoj državi, pa makar to bio i grad, način na koji će se snabdijevati", navedeno je u saopćenju.

Kao primjer navode da su delegacije BH-Gasa i Srbijagasa jučer održale sastanak u Novom Sadu o uslovima transporta gasa preko Srbije za 2018. i da je ultimatum pred kojim se našao BH-Gas bio ili pristajanje na uslove Srbijagasa ili dovođenje u pitanje transporta gasa preko Srbije.

"Nakon iscrpnih pregovora usaglašeno je da Srbijagas nije odustao od prelaska na tarifni sistem Srbije, a što bi značilo povećanje tranzitnih tarifa za gotovo tri puta. BH-Gas nije mogao pristati na taj uslov i pronađeno je rješenje da se za devet mjeseci 2018. ne primjenjuje tarifni sistem u tranzitu gasa, već da se u tom periodu pokuša iznaći rješenje koje ne bi značilo drastično povećanje tranzitnih tarifa, a u što mora biti uključena i Agencija za energetiku Republike Srbije", saopćeno je.

Iz BH-Gasa dodaju da je Srbijagas zbog tog kompromisa povećao cijenu tranzita za devet mjeseci u 2018. za oko 30 posto što će direktno uticati na finansijski rezultat BH-Gasa u 2018., međutim bili su suočeni sa odlukom ili pristajanje na povećanje ili upitna isporuka gasa od 1. januara.

Pojašnjavaju da je BH-Gasu ostavljeno devet mjeseci da pokuša utjecati da se cijene tranzita kod regulatora u Srbiji prilagode cijenama transporta kakve su u Evropi, što će biti vrlo težak zadatak jer Srbijagas ne odustaje od prvobitnih zahtjeva.

"Na osnovu navedenog i izjave direktora Bajatovića koja je data nakon održanog sastanka koji smo imali u Srbijagasu, vidljive su krajnje namjere Srbijagasa, a nazivati interkonekcije između susjednih država "srpskim tokom" i naredbodavno sugerisati da "Sarajevo nešto mora" je samo povratak u vremena za koja smo mislili da su davno iza nas".

"BH-Gas nikad nije dovodio u pitanje saradnju sa Srbijagasom, niti isporuke prema Istočnom Sarajevu, ali isto tako niko BH-Gas ne može zaustaviti da se interkonekcijski poveže sa Hrvatskom, te je tražiti od BH-Gasa da plaća enormne transportne troškove suprotno od onog što Bajatović navodi u svojoj izjavi", poručili su iz BH-Gasa.

XS
SM
MD
LG