Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čampara: Postignut kompromis sindikata policije i Vlade FBiH


Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio je Feni da je postignut dogovor između policijskih službenika i Vlade Federacije BiH u vezi penzionisanja policajaca koji se tiče donošenja novog zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju.

"Na današnjem sastanku s predstavnicima svih sindikata postignut je dogovor na relaciji policijski službenici i pregovarački tim Vlade FBiH. U tom pogledu potpisan je Sporazum, što znači da nema uvođenja novih kategorija u Prijedlogu zakona o PIO i da će se status policijskih službenika riješavati kroz izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima", rekao je Čampara.

Usaglašeno je da se prijedlozi zakona o PIO-u i o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima isti dan, 28. decembra, razmatraju u Federalnom parlamentu.

"Prijedlog zakonskih izmjena i dopuna danas ćemo utvrditi, te ukoliko bude usvojen poslat ćemo ga u parlamentarnu proceduru po hitnom ili skraćenom postupku", naglasio je Čampara.

Sa navedenim rješenjem na sastanku su bili zadovoljni predstavnici sindikata policijskih službenika.

U tom smislu, federalni ministar unutrašnjih poslova ističe da ne postoje idealna rješenja, te poručuje da ni ovo nije idealno rješenje, ali da se uspjelo postići kompromis na obostrano zadovoljstvo.

"Zato se nadamo da će navedena zakonska rješenja dobiti saglasnost u oba doma Parlamenta FBiH. U vezi s tim, predstavnici sindikata kazali su da su razgovarali s opozicionim strankama i da im je rečeno ukoliko sindikat i Vlada postignu sporazum da će i neke stranke koje nisu u poziciji podržati ovakav prijedlog", izjavio je za Fenu Čampara nakon održanog sastanka, kojem su osim njega i sindikalista prisutvovali premijer Fadil Novalić, dopremijer i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić te predstavnik Ministarstva finansija i Sekretarijata Vlade.

Zbog zakona o PIO, koji je predviđao smanjenje penzija i do 30 posto, gotovo 5.000 pripadnika Unije sindikata policijskih službenika u FBiH, bilo je najavilo proteste u četvrtak, 28. decembra pred zgradu Parlamenta FBiH.

XS
SM
MD
LG