Dostupni linkovi

UNHCR: Ajaz izručen pre konačne odluke o azilu


Prema tumačenju UNHCR-a nadležni sud u Srbiji do ovog trnutka nije doneo odluku o zahtevu za azil turskog državljanina Dževdeta Ajaza, ocenila je u izjavi za RSE predstavnica za medije UNHCR-a u Srbiji Mirjana Milenkoviski.

Ajaz, koji je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog poretka, uprkos sugestiji Komiteta Ujedinjenih nacija (UN) protiv torture, kako je za portal Insajder potvrdila njegova pravna zastupnica Ana Trkulja, isporučen je sinoć Turskoj.

“UNHCR je 22. novembra uputio note verbal (zvanična diplomatska korespondencija) Ministarstvu pravde Srbije u kome smo zamolili da se gospodin Ajaz ne isporuči pre nego što se donese konačna odluka o njegovom zahtevu za azil, pošto je on u Srbiji bio tražilac azila”, podseća Milenkoviski.

“Prema našem razumevanju do ovog trenutka konačna odluka o njegovom zahtevu za azil nije doneta”, navodi sagovornica RSE.

“U članu 33 UN Konvencije o statusu izbeglica navedeno je da ni jedna država ugovornica neće proterati niti silom vratiti izbeglicu na granice teritorije gde bi njen život ili sloboda bili ugroženi iz različitih razloga, zbog rase, vere, državljanstva, pripadnosti socijalnoj grupi ili političkih mišljenja”, podvlači Milenkovski.

XS
SM
MD
LG