Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izricanje presude Bubalu za Luku Beograd


Luka Beograd, arhiv

Predragu Bubalu, bivšem ministru privrede i privatizacije u vladi Vojislava Koštunice, i ostalim optuženima u Višem sudu (Posebnom odeljenju za krivična dela organizovanog kriminala) trebalo bi da bude izrečena prvostepena presuda za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Vorldfin iz Luksembruga 2005 godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sudu je predložilo da Bubala i još pet okrivljenih osudi na kazne zatvora "ne manje" od pet godina, dok je za dvojicu optuženih predložilo kaznu "ne manju" od tri godine zatvora. Odbrana je, sa druge strane, tražila oslobađanje optuženih.

Zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja tužilaštvo je predložilo da na istovetnu kaznu, osim Bubala, budu osuđeni i bivši izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od tri godine zatvora za bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, a bivši ministar je tada samostalno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga čiji je vlasnik Milan Beko, koji je u postupku bio svedok.

Tokom svedočenja pred sudom, Beko je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao. Osim njega saslušani su brojni svedoci, među kojima i Miroslav Mišković, koji se povukao iz tog posla.

Slučaj Luke Beograda je, po ranije više puta izrečenim ocenama Evropske unije i Saveta za borbu protiv korupcije, jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji.

U septembru 2017. Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

XS
SM
MD
LG