Dostupni linkovi

Predsjednički oprost Fujimoriju izazvao proteste u Peruu


Sukob policije i demonstranata u Limi, 26. decembar
Sukob policije i demonstranata u Limi, 26. decembar

Božićni oprost peruanskog predsjednika Pedra Pabla Kuczynsksog (Kučinski) bivšem državnom čelniku Albertu Fujimoriju (Fudžimori), koji je vladao zemljom između 1990. i 2000. godine, izazvao je proteste i stvorio pravne i medicinske kontroverze u Peruu.

Brojni Peruanci bijesni su što je 79-godišnjem Fujimoriju, koji je lošeg zdravstvenog stanja, omogućen predsjednički oprost iz humanitarnih razloga uprkos težini njegovih krivičnih djela - on je osuđen na 25 godina zatvora u 2009. zbog toga što je naredio masakr 25 ljudi, između ostalih kršenja ljudskih prava.

Objava oprosta izazvala je masovne proteste Fujimorijevih protivnika i kontraokupljanja njegovih pristalica. Njegove pristalice okupile su se pred klinikom u Limi u kojoj se bivši šef države liječi od bolesti koje nisu opasne po život.

Demonstranti okupljeni na nekoliko velikih gradskih trgova sukobili su se policijom, koja je uzvratila ispaljivanjem suzavca kako bi raspršila masu.

Pravni i medicinski eksperti govorili su u implikacijama predsjedničkog oprosta.

Carlos Rivera (Karlos), pravnik u Institutu za pravnu zaštitu (IDL), izjavio je novinarima kako očekuje da upitni oprost bude osporen i u Peruu i van zemlje.

"Oni su ignorirali presudu Međuameričkog suda za ljudska prava (IACHR), koja navodi da je Fujimori počinio kršenja ljudskih prava", kazao je Rivera.

U intervjuu za mrežu vijesti Radio Programas del Peru (RPP), pravnik Mario Amoretti (Amoreti) izjavio je, ipak, da je oprost utemeljen.

"Iako se oprost ne odnosi na slučajeve zločina protiv čovječnosti, peruanski Ustavni sud osudio je Fujimorija zbog ubistava i otmica, ali ne i za zločine protiv čovječnosti", kazao je on.

Dr. Elmer Huerta, onkolog, izjavio je za RPP da je "oprost neutemeljen" po njegovom mišljenju.

"Njegove bolesti nisu opasne po život. Nijedna od njih trenutno mu ne može oduzeti život", kazao je Huertta, opisujući mjeru kao "politički oprost" a ne humanitarni.

U obrazloženju oprosta se navodi da Fuijimori pati od srčane aritmije, s "umjerenim rizikom" od tromboze, hipertenzije, depresije i drugih popratnih stanja.

U međuvremenu je nekoliko poslanika izjavilo da oprost ukazuje na sporazum između Kuczynskog i nekoliko političkih grupa koje predvodi Keiko Fujimori, kćerka bivšeg predsjednika i čelnica opozicione stranke Narodna snaga (FP).

FP je snažno podržala prijedlog u Kongresu da se glasa o opozivu Kuczynskog zbog korupcije. Na glasanju koje je potom uslijedilio, aktuelnom šefu države poslanici su izglasali povjerenje, prenosi Xinhua.

XS
SM
MD
LG