Dostupni linkovi

Zamjenik ruskog premijera Mutko podnio ostavku u fudbalskom savezu


Zamjenik ruskog premijera Vitalij Mutko, početkom decembra u Moskvi

Zamjenik ruskog premijera Vitalij Mutko podnosi ostavku na mjesto prvog čovjeka fudbalske organizacije Rusije, kao privremenu mjeru usljed pritiska zbog optužbi za sistematski doping ruskih sportista, prenose ruske agencije u petak izvore iz fudbalske federacije.

Mutko (59) koji je pod doživotnim zabranom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) od 5. decembra, predaće lidersku ulogu u Ruskom fudbalskom savezu (RFS) na šest mjeseci, ali će ostati predsjednik organizacionog odbora Svjetskog fudbalskog prvestva koje će se naredne godine održati u Rusiji.

Mutko je, prenose agencije, ovo objavio na izvršnom odboru RFS, nakon što je ranije ovog mjeseca rekao da je spreman na povlačnje sa te dužnosti. Novi vršilac dužnosti predsjednika RFS je Aleksandar Alajev.

Kako izvještavju mediji, Mutko je bio pod pritiskom svjetske fudbalske organizacije FIFA -e da podnese ostvku zbog optužbi za doping.

Optužbe zbog široko rasporostranjene državne šeme dopinga u Rusiji, posebno u vrijeme Olimpijade u Sočiju, dovele su do toga da se ruskom olimpijskom timu zabrani učešće na Zimskim olimpijskim igrama koje će će u februaru održati u Pjongčengu u Južnoj Koreji. Pojednici ili timovi ruskih sportista koji se pokažu "čistim" učestvovaće pod posbenim uslovima ali bez državnih obilježja Rusije.

Vitalij Mutko koji bio bivši ministar sporta Rusije od MOK-a je dobio doživotni zabran.

Mutko je dugodišnji sportski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vodio je RFS od 2005-2009 pa je potom ponovo reizabran na tu funkciju 2015.

XS
SM
MD
LG