Dostupni linkovi

U Jemenu za 24 sata ubijeno više od 60 vojnika i pobunjenika


Sana, ilustracija
Sana, ilustracija

Više od 60 pripadnika provladinih snaga i šiitskih pobunjenika Huta ubijeno je u poslednja 24 sata u borbama u provinciji Hodeida na zapadu Jemena, saopštili su u ponedjeljak službe bezbjednosti i bolnica.

Vazdušni napadi koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i kopnene borbe su pojačane u toj provinciji pod pobunjeničkom kontrolom od obaranja balističke rakete nad Rijadom 19. decembra.

Tokom prethodna 24 sata, prema izvorima, 53 pobunjenika su ubijena, a 63 su ranjeno. Provladine snage su izgubile 12 ljudi a 19 ih je ranjeno.

Obje strane šalju značajna pojačanja na front. Pojačanja Huta su meta koalicije dok provladine snage ne uspijevaju da napreduju ka sjeveru zbog velikih minskih polja koja su postavili pobunjenici.

Grad Hodeida na Crvenom moru, centar provincije, ima ključni značaj jer je njegova luka glavna tačka ulaska uvoza u Jemen. Grad i luku kontrolišu Huti, a koalicija je uvela inspekcije tereta da bi spriječili ulazak oružja za pobujenike.

U ratu u Jemenu je od početka intervencije saudijske koalicije 2015. poginulo više od 8.500 ljudi, od čega veliki broj civila. Koalicija tvrdi da je ubila oko 11.000 pobunjeničkih šiitskih snaga Huta.

Koalicija interveniše protiv pobunjenika koji kontrolišu prijestonicu Sanu i dobar dio sjevera zemlje, podržavajući tako vladu međunarodno priznatog predsjednika Abd Raboa Mansura Hadija.

XS
SM
MD
LG