Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kijev i separatisti dogovorili razmjenu zatvorenika


Ilustracija

Ukrajinske vlasti i separatisti koje podržava Rusija dogovorili su veliku razmjenu zatvorenika koje će se obaviti 27. decembra.

Razmjenu su u ponedjeljak objavile obje strane i lideri proruskih separtista i ukrajinska vlada u televizijskom obraćanju nakon susreta u Moskvi.

Ovom susretu je posredovao patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril u moskovskom manastiru Sveti Danilo.

Predstavnik ukrajindke vlade Viktor Medvedčuk je izjavio da je Kijev spreman da pusti 306 osoba i nada se da će separatisti sa druge strane osloboditi 74 ljudi.

Separtistički lider Aleksandar Zaharčenko je rekao da su dvije strane dogovorile da razmjena bude "pod formulom 306 za 74".

Nije u potpunosti bilo jasno da li ovo podrzumijeva sve ratne zarobljenike dvije strane.

Neki izvještaji tvrde da Ukrajina ima 306 separatističkih boraca u pritvoru, dok separtisti drže 74 vladina vojnika.

Patrijarh Kiril je pak rekao da se nada da će "predstojeća razmjena zarobljenika biti početak procesa, jer svi koji ostaju u zarobljništvu nijesu obuhvaćeni ovim procesom".

Borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separtista koje podržava Moskva i koji kontrolišu dijelove Donjecka i Luganjska na istoku Ukrajine, odnijelu su od aprila 2014. više od 10.300 ljudskih života.

Na sastanku u Minsku 20. decembra predstavnici Rusije, Ukrajine i separtista ,kao i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) rekli su da su se saglasili oko prazničnog prekida vatre sa početkom u ponoć 23. decembra.

Prekid vatre je dogovoren "u vezi sa predstojećim Božićom i Novom godinom" u skladu sa postojećim sporazumima i obavezama, naveo je OEBS.

Ipak danas su obje strane optužile jedna drugu za kršenje sporazuma o prekudu vatre.

Više prekida vatre u ukrajindkom sukobu, objavljno je kao dio sporazuma iz Minska, prvi u septembru 2014. a onda u februaru 2015., sa ciljem da se konflit razriješi mirnim putem.

XS
SM
MD
LG