Dostupni linkovi

Papa Franja: Za dogovor Izraelaca i Palestinaca


Papa Franja u Bazilici sv. Petra, Vatikan
Papa Franja u Bazilici sv. Petra, Vatikan

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je u božićnoj misi na molitvu za mir u Svetoj zemlji nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Pomolimo se da volja za dijalogom prevlada u odnosima dve strane i da rešenje konačno bude pronađeno, da se pronađe rešenje koje bi omogućilo miran suživot dve države u međusobno dogovorenim i priznatim granicama", kazao je poglavar Rimokatoličke crkve u njegovom obraćanju "Ubi et orbi", četiri dana pošto je 120 država u Ujedinjenim nacijama izglasalo Rezoluciju kojom je osuđen potez Sjedinjenih Država.

Veče uoči Božića papa je fokusirao svoje poruke ka globalnoj izbegličkoj krizi.

Uporedio je sudbinu izbeglica sa sudbinom Marije i Josipa, aludiraju na biblijsku priču o njihovom odlasku iz Nazatera u Vetlejem, gde je Isus Hristos rođen.

"Puno tragova je sakriveno u tragovima Josipa i Marije. Vidimo tragove miliona porodice koje su prisiljene da odu. Vidimo tragove miliona ljudi koji nisu birali da odu, ali su napustili svoje zemlje i prisiljeni da budu razdvojeni od onih koje vole", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Na Božić, vernicima okupljenim ispod balkona Bazilike sv. Petra, jednostavno je poručio: "Otvorite svoje srce za izbeglice".

Pozvao je i na solidarnost sa muslimanskim Rohidža izbeglicama u Mjanmaru i Bangladešu, oko 60.000 prognanika, kojima Vlada Mjanmara ne priznaje manjinski status.

Poglavar Katoličke crkve je takođe pozvao i na "međusobno poverenje" na Korejskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG