Dostupni linkovi

Pomilovanje za bivšeg predsjednika Perua


Alberto Fujimori dolazi na suđenje, Lima, 2013.
Alberto Fujimori dolazi na suđenje, Lima, 2013.

Predsjednik Perua Pedro Pablo Kuczynski (Kučinski) izjavio je danas da je radi liječenja pomilovao bivšeg predsjednika Alberta Alberto Fujimorija (Fuhimori), osuđenog na zatvorsku kaznu zbog korupcije i zločina protiv čovječnosti.

Kuczynski je povodom Božića rekao da je odluku da oslobodi Fujimorija donio iz humanitarnih razloga, pozivajući se na mišljenje ljekara koji su ustanovili da je bivši lider Perua neizlječivo bolestan.

U nedjelju je 79-godišnji Fujimori iz zatvora prebačen u bonicu zbog niskog krvnog tlaka. On je ranije ove godine u dva navrata hospitaliziran zbog aritmije.

Fujimori je prije više od godinu dana zatražio pomilovanje navodeći bolest kao razlog.

Pristalice nekadašnjeg predsjednika okupile su se ispred klinike u kojoj je, da bi proslavile pomilovanje.

Ipak, nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se nekoliko ulica od predsjedničke palače prosvjedujući zbog odluke. Pojedini sudionici prosvjeda uzvikivali su "Kučinski izdajica!" i "Ubica Fujimori!".

Fujimori je 2009. osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti tijekom vladavine od 1990. do 2000. godine.

To je bila prva presuda demokratski izabranom šefu države neke latinoameričke zemlje pred domaćim sudom.

Njegova kćerka Keika Fujimori je bila kandidatkinja na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, najneizvjesnijim u posljednjih 50 godina, na kojima je tjesno pobijedio konzervativac Pedro Pablo Kuczynski.

XS
SM
MD
LG