Dostupni linkovi

Merkel i Makron pozvali na mir u Ukrajini


Merkel i Makron su u zajedničkom saopštenju pozvali na vraćanje ruskih vojnih posmatrača u Ukrajinu
Merkel i Makron su u zajedničkom saopštenju pozvali na vraćanje ruskih vojnih posmatrača u Ukrajinu

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su danas zaraćene strane u istočnoj Ukrajini da poštuju mirovni sporazum iz Minska, uprkos jačanju sukoba ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Merkel i Makron su u zajedničkom saopštenju pozvali na vraćanje ruskih vojnih posmatrača u Ukrajinu koji su povučeni zbog navodnih provokacija.

"Nema alternative za isključivo mirno rešenje sukoba", navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je povlačenje ruskih vojnih poslmatrača usledilo posle "restrikcija i provokacija" ukrajinskih vlasti, navodeći da oni zbog toga nisu mogli da izvršavaju svoje obaveze.

Merkel i Makron nisu komentarisali današnju odluku administracije američkog predsednika Donalda Trampa o isporuci oružja Ukrajini, što će produbiti ulogu SAD u sukobu i može dodatno da zakomplikuje rusko-američke odnose odnose.

Medju novim oružjem koje će Vašington poslati Ukrajini biće i protivtenkovske rakete "Džavelin".

Zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin odgovorio je da odluka SAD može da podstakne sukob na istoku te zemlje.

Karasin je rekao za agenciju Ria Novosti da potez administracije američkog predsednika Donalda Trampa može da utiče na mirovni proces u Ukrajini i implementaciju mirovnog sporazuma iz Minska.

XS
SM
MD
LG