Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija donela odluku o izručenju Kurda Turskoj, uprkos molbi UN


Nela Kuburović, ministarka pravde Srbije

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović potpisala je odluku o izručenju državljanina Turske, Kurda Dževdeta Ajaza, koji je u Srbiju pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka.

Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture je tražio od Beograda se uzdrži od izručenja.

Njegova advokatica Ana Trkulja je rekla za televiziju N1 da niko nije obavestio Ajaza, kao ni nju, da je ministarka pravde Srbije donela odluku o njegovom izručenju.

Trkulja je ukazala da je Dževdet Ajaz pravo iz ekstradicionog pritvora u Šapcu, bez ikakve zvanične odluke, prebačen u prihvatilište za strance, uprkos odluci da bi trebalo da boravi u azilantskom centru u Banji Koviljači.

"On je tamo smešten na osnovu dopisa predsednika Višeg Suda u Šapcu, a taj dopis, rečeno mi je da je interni akt i to ni meni, kao njegovom braniocu, ni njemu, nikada nije uručeno", rekla je Trkulja.

Dodala je da strahuje za bezbednost svog klijenta, imajući u vidu stanje u Turskoj i način na koji se vlasti obračunavaju sa političkim neistomišljenicima.

Ona je podsetila da je njegov slučaj bio i pred Evropskim sudom za ljudska prava, koji je utvrdio da je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i bezbednost.

U Ministarstvu pravde su rekli za N1 da je odluka doneta jer su ispunjeni svi preduslovi za ekstradiciju.

"Viši sud u Šapcu je 1. decembra ove godine utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, dok je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 14. decembra odbijena izjavljena žalba, čime je rešenje Višeg suda postalo pravnosnažno. Ekstradicija je dozvoljena pre nego što je dopis UN stigao", navodi se u saopštenju Ministarstva.

XS
SM
MD
LG