Dostupni linkovi

Vrednost bitkoina naglo pala


Bankomat bitkoina u Hong Kongu
Bankomat bitkoina u Hong Kongu

Vrednost bitkoina (bitcoin) danas je naglo pala, pošto je tokom čitave godine rasla do nivoa da su investitori mogli da zarade 20 puta više od uloženog.

Najpoznatija kriptovaluta, koja je u nedelju vredela skoro 20.000 dolara, danas je trgovanje krenula s 15.561 dolarom, ali je u jednom trenutku pala na 12.504 dolara, čime je u odnosu na početak nedelje izgubila skoro 40 odsto vrednosti.

U međuvremenu se bitkoin nešto oporavio, pa je na iznad 13.600 dolara.

Pre nedelju dana bitkoin je vredeo 17.979 dolara, a pre mesec dana 8,201 dolar, dok je pre godinu dana vredeo manje od 900 dolara.

Danas nije samo naglo pao bitkoin, već je sličnu sudbinu imala i digitalna valuta etereum koji je takođe imao pad od preko 20 odsto.

Tradicionalne valute retko kada osciliraju u vrednosti preko jedan odsto. Izuzetak su veliki ekonomski ili politički šokovi, kao kada je na referendumu u Velikoj Britaniji izglasan izlazak iz Evropske unije što je oborilo vrednost funte u odnosu na dolar za 10 odsto.

Zbog stalnog naglog rasta u proteklih godinu dana, pojedini stručnjaci su upozoravali da je bitkoin pred pucanjem i da bi moglo doći do strmoglavog pada koji bi velikom broju ljudi naneo ogromne gubitke.

Bitkoin je stvoren pre deset godina kao alternativa novcu koji kontrolišu vlade. Iako sve više prodavaca prima bitkoin, ova valuta zbog stalne promene vrednosti manje deluje kao sredstvo plaćanja a više kao roba - onaj ko je pre godinu dana kupio neki iznos bitkoina, sada bi imao skoro 20 puta više novca u tradicionalnim valutama.

XS
SM
MD
LG