Dostupni linkovi

Srpska lista bojkotovala obraćanje Tačija Skupštini


Kosovski predsjednik Hašim Tači u obraćanju Skupštini
Kosovski predsjednik Hašim Tači u obraćanju Skupštini

Kosovska opozicija i poslanici Srpske liste bojkotovali su godišnje obraćanje predsednika Kosova Hašima Tačija u Skupštini. Njegov govor ispratilo je 39 od 120 poslanika.

Iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova rekli su da Tači nije igrao ulogu jedinstva, što je predviđeno Ustavom, već se često priklanjao njegovoj bivšoj partiji, Demokratskoj partiji Kosova, kao što je to bilo tokom izbora.

Srpske lista je u novembru prekinula komunikaciju sa predsednikom, kada ga je optužila za loš položaj Srba na Kosovu.

"Stav Srpske liste je nepromenjen kada je u pitanju saradnja sa Hašimom Tačijem", kazao je za Radio Slobodna Evropa poslanik Srpske liste Igor Simić.

Tači je u godišnjem obraćanju govorio o dijalogu sa Srbijom, navodeći da je Kosovo spremno da nastavi dijalog, te da je Kosovu spremna jedna Ekipa jedinstva koja će predstavljati Kosovo u konačnoj fazi dijaloga.

Pozvao je sve partije i civilno društvo na jedinstvo u ovom procesu.

Predsednik je pozvao Vladu Kosova da bez gubljenja vremena formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, što je obaveza Kosova iz briselskog dijaloga.

Tači je od Skupštine zatražio i da se ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i tako građanima omogući sloboda kretanja u zemljama Evropske unije bez viza.

Obećao je i da će predstojeća godina biti godina osnivanja Vojske Kosova.

XS
SM
MD
LG