Dostupni linkovi

Rajoy odbija poziv Puigdemonta za susret izvan Španije


Španski premijer Mariano Rajoy
Španski premijer Mariano Rajoy

Španski premijer Mariano Rajoy odbio je poziv svrgnutog katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta da se njihov susret održi izvan Španije.

Rajoy je rekao da će pregovarati sa bilo kim ko je postao novi čelnik katalonske vlade, ali da svoju dužnost moraju preuzeti u Kataloniji.

Puigdemont je rekao u Briselu da bi se sastao sa španskim premijerom Marijanom Rajoyem izvan Španije, dan nakon pobjede pristalica nezavisnosti Katalonije na regionalnim izborima.

"Otvoren sam za sastanak sa Rajoyem u Briselu ili nekoj drugoj zemlji unutar Evropske unije, koja nije Španija", naveo je Puigdemont koji je naveo da će se vratiti u Španiju ukoliko dobije garancije vlade u Madridu.

Rajoy je u svom prvom obraćanju nakon pobjede separatističkih stranaka na regionalnim izborima održanim u četvrtak izjavio da katalonski separatisti nastavljaju da gube podršku "ali ne onoliku koliko bismo željeli".

"Prvi zadatak svih stranaka je da rade zajedno da bi dovele u red frakturisani region Katalonije", kazao je Rajoy, uvjeren da region ulazi u period dijaloga.

Moramo prevazići razlike koje su se dogodile, kaže španski premijer koji, pak, dodaje da neće prihvatiti niti jedan korak koji će kršiti španski Ustav.

Međutim, rekao je da će uložiti napor da pregovaraju sa novom katalonskom vladom.

Rekao je i da nema namjeru da sazove nove izbore na nacionalnom nivou, iako je prema ocjenama nakon izbora u četvrtak on najveći gubitnik.

Na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova, tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, na izborima su osvojile 70 mjesta u parlamentu tog španskog regiona sa ukupno 135 mjesta.

XS
SM
MD
LG