Dostupni linkovi

Optužnica protiv tri bivša pripadnika Armije BiH zbog zločina


Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog ratnog zločina nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u srednjoj Bosni.

Optužnica trojicu bivših pripadnika Armije BiH tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilac posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Hamde Petaka, zvanog Hamdija, rođenog 1962. godine u Novom Travniku, Ismeta Zeca, rođenog 1958. godine u Novom Travniku i Ejuba Haskića, zvanog Juka, rođenog 1965. godine u Novom Travniku.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika Armije Republike BiH na području Novog Travnika, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su u periodu od oko četiri mjeseca, u proljeće i ljeto 1993. godine, držali nezakonito zarobljene civile hrvatske nacionalnosti te mučili, zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine njih više od 20, uglavnom iz mjesta Šenkovići, koji su bili protivpravno zarobljeni u objektima za zarobljavanje u mjestu Šenkovići.

U optužnici se navodi da su optuženi, u više navrata, kontinuirano i planski vršili zlostavljanje zarobljenika i nanošenje teških fizičkih ozljeda i invaliditeta, čije posljedice žrtve i danas osjećaju.

Terete se i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve linije ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su nanijela teške fizičke i psihičke ozljede žrtvama.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG