Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za zločine u Bratuncu


Sjećanje na žrtve ratnih zločina u Bratuncu obilježava se svake godine
Sjećanje na žrtve ratnih zločina u Bratuncu obilježava se svake godine

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Stjepanović Novaka za kojim je raspisana međunarodna tjeralica na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti, da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, tijekom 1992. godine, na području Bratunca, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je u mjesecu lipnju 1992. godine, nakon što je oštećena žrtva, žena mlađe dobi, bošnjačke nacionalnosti, prisilno odvedena iz objekata rudnika u mjestu Sase, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te dovedena u Bratunac, optuženi prijetnjom po život oštećene i uz upotrebu sile, počinio nad oštećenom silovanje i seksualno zlostavljanje, što je ostavilo izuzetno teške fizičke i psihičke ozlijede na oštećenu, jer se radilo o osobi mlađe životne dobi.

Optužnica predstavlja nastavak aktivnosti na procesuiranju kaznenih djela, ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u ratnim sukobima, za koja tužiteljstvo vodi više istraga koje se odnose na sva područja u BiH.

S obzirom da je protiv optuženog Stjepanovića, na snazi još jedna optužnica Tužiteljstva BiH i da se nalazi u bjekstvu i prema dostupnim saznanjima nalazi na području Republike Srbije, za optuženim je na zahtjev Tužiteljstva BiH raspisana međunarodna tjeralica i u narednom periodu poduzet će se aktivnosti sa ciljem njegovog lociranja i procesuiranja.

XS
SM
MD
LG