Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratni zločin u Foči


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milomira Davidovića za zločine protiv čovječnosti.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga RS usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, od 3. do 7. jula 1992. godine na području Foče, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, nakon što je više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti zarobljeno u jednom selu na području općine Foča od vojnih snaga RS-a i nakon zarobljavanja smještene u Srednjoškolski centar u Foči, gdje su bile nezakonito zatvorene u navedenom periodu, osumnjičeni se tereti da nakon što su u dva navrata izvedene tri zarobljene žene radi silovanja, osumnjičeni ih je zajedno s drugim osobama silovao i zlostavljao.

Krivične radnje opisane u optužnici povezane su sa ratnim zločinima za koje je optužnice podizalo i tužilaštvo pri MKSJ-u.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG