Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podignuta optužnica za ratni zločin u Foči


Ilustrativna fotografija

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milomira Davidovića za zločine protiv čovječnosti.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga RS usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, od 3. do 7. jula 1992. godine na području Foče, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, nakon što je više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti zarobljeno u jednom selu na području općine Foča od vojnih snaga RS-a i nakon zarobljavanja smještene u Srednjoškolski centar u Foči, gdje su bile nezakonito zatvorene u navedenom periodu, osumnjičeni se tereti da nakon što su u dva navrata izvedene tri zarobljene žene radi silovanja, osumnjičeni ih je zajedno s drugim osobama silovao i zlostavljao.

Krivične radnje opisane u optužnici povezane su sa ratnim zločinima za koje je optužnice podizalo i tužilaštvo pri MKSJ-u.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG