Dostupni linkovi

Ankete: Separatističke partije u Kataloniji na domaku većine


Proindependističke partije u Kataloniji su u poziciji da zadrže apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu, pokazuju prvi preliminarni rezultati nakon prebrojanih 52 odsto glasova nakon zatvaranja birališta u četvrtak u 20 časova, prenosi Rojters.

Prema ovim projekcijama, separatističke partije dobijaju između 67 i 71 mandata u parlamentu sa 135 mesta, a unionisti između 55 i 62, dok lokalni ogranak partije Podemos 7 ili 8.

Izlaznost je bila izuzetno visoka – 84 odsto.

No, ukoliko se ove projekcije potvrde, time će biti otvoreno novo, neizvesno poglavlje u najgoroj španskoj političkoj krizi, a što će dovesti u pitanje sposobnost premijera Marjana Rahoja da kontroliše situaciju koja je nanela velike štete španskoj ekonomiji imajući u vidu i da su mnoga preduzeća napustila Kataloniju, ocenjuje britanska agencija.

Izbori su bili u suštini referendum o podršci indipendističkom pokretu nakon što je Vlada u Madridu proglasila nelegalnim referendum od 1. oktobra o statusu ove regije, nakon toga proglašenu deklaraciju o nezavisnosti te raspustila Vladu Katalonije.

XS
SM
MD
LG