Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izlaznost u Kataloniji veća nego na prethodnim izborima


Izlaznost na izborima u Kataloniji veća je za pet odsto u odnosu na prethodne izbore, dva sata pre zatvaranja birališta, saopštile su katalonske vlasti.

Izborna komisija tog španskog regiona saopštila je da je do 18 časova glasalo 68,3 odsto birača, dok je na izborima za katalonski parlament 2015. godine odziv birača u tom periodu bio 63,12 odsto, navodi Asošiejted pres.

Ankete su prethodnih nedelja predviđale rekordnu izlaznost.

U popodnevnim časovima došlo je do rasta izlaznosti pošto je do 13 časova glasalo 34,7 odsto birača, a u istom periodu na prethodnim izborima 35,1 odsto.

Biračka mesta su otvorena u 9.00 i biće zatvorena u 20.00. Odmah po zatvaranju birališta počeće ručno prebrojavanje glasova za koje je Vlada Španije zadužila privatno udruženje Indra.

Indra će saopštavati preliminarne rezultate postepeno. Predviđeno je da će do 22.00 biti prebrojano oko 80 odsto glasova. Ručno prebrojavanje glasova počeće 24. decembra i trajaće najviše tri dana.

Na današnjim izborima pravo glasa ima 5.554.394 građana, a bira se 135 članova regionalnog parlamenta.

Predizborne ankete ukazuju na neizvestan rezultat, pošto ni jednoj partiji ne prognoziraju većinu od 68 poslanika potrebnu da se samostalno formira vlast, što znači da bi Katalonija nedeljama mogla da ostane bez nove vlade.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost.

Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

XS
SM
MD
LG