Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dejan Jović: Zemlje Zapadnog Balkana zajedno da uđu u EU


Najbolje bi bilo kada bi sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno ušle u Evropsku uniju, ocenio je danas na skupu u Beogradu savetnik bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića, Dejan Jović.

On je na skupu "Globalni vetrovi promena i posledice na Zapadni Balkan" u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj rekao da bi bilo najkorisnije da zemlje Zapadnog Balkan u isto vreme uđu u EU, a ne jedna po jedna jer bi to stvorilo mnogo bilateralnih problema.

On je ocenio da se taj proces sada nalazi u začaranom krugu i da su bilateralni odnosi sada lošiji nego što su bili pre pet ili 10 godina, a u narednom peridou mogli bi da se još pogoršaju.

Ulazak u EU povećava moć zemlje i da se onda to koristi da bi jedne druge uslovljavali, rekao je Jović, profesor na Univerzititetu u Zagrebu.

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić rekao je da je pesimističan po pitanju povratka na staro i mogućnosti da celokupni Zapadni Balkan brzo pristupi EU.

On je ocenio da za to više ne postoji dovoljno visok stepen političke volje u EU i da je potrebno da pratiti šta se dešava i pronaći novi način i novi modalitet.

Jeremić je rekao da ni zemlje Zapadnog Balkana, ni EU nemaju hrabrost da konstatuju da su aktuelni problemi nepremostivi konvencionalnim sredstvima.

Profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber rekao je da u svakoj zemlji Zapadnog Balkana postoji neki stepen stabilokratije, negde više, a negde manje.

"To neka vrsta slabljenja demokratije sa nekim elementima autoritarnog režima koji proizvodi nestabilnost, ali se proda kao garant stabilnosti", rekao je on.

Kao rezultat krize u EU, kako je dodao, javio se skepticizam građana prema proširenju.

"Mislim da je trenutak da se promeni ta atmosfera. Te krize su danas manje nego pre pet godina, a čak su neke krize ojačale EU", rekao je on.

Biber je rekao da ako zemlje Zapadnog Balkano žele da budu članice EU, moraju da pokažu da su bolji primeri, da nisu populističke, odnosno da nisu zemlje koje formalno sve rade, a u stvari ne ispunjavaju obaveze.

XS
SM
MD
LG