Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: Kosovo nije Sirija, nego evropsko pitanje


Hašim Tači

Kosovo nije Sirija da bi se oko njega angažovali svi globalni akteri, Kosovo je evropsko pitanje, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači na prijemu za predstavnike medija povodom novogodišnjih praznika u četvrtak popodne.

To je bio njegov komentar o spremnosti Rusije da se uključi u proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kako je to izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom jučerašnje posete Moskvi.

"Kosovo se ne nalazi u 1998. ili 1999. godini, kada je bilo potrebno angažovanje celog međunarodnog faktora, kao u Rambujeu. Takođe se ne nalazi ni u periodu od 2005. - 2008. kada su se vodili pregovori o političkom statusu. Mi smo suverena i nezavisna zemlja i konačne odluke i dobrosusedskim odnosima donosimo mi sami, kao Kosovo. Ali, adresa koja olakšava i vodi dijalog je Brisel, dakle EU, u kojoj težimo i mi i Srbija da se učlanimo", kazao je Tači.

On je ponovio da je i u Wašingtonu zatražio da se Sjedinjene Države direktno uključe u dijalog, za šta je dobio potvrdu SAD-a, naglašavajući da je podrška te zemlje dijalogu do sada i postojala.

"Želim da verujem i da će Rusija nakon okončanja ovog procesa odigrati svoju ulogu tako što neće uložiti veto u Savetu bezbednosti na članstvo Kosova", dodao je Tači.

On je ponovio da proces dijaloga ulazi u konačnu fazu, a da to podrazumeva ili recipročno priznanje Kosova i Srbije, ili okončanje procesa sa pravom Kosova da se učlani u UN.

"Svaki sporazum između Kosova i Srbije, kao dve suverene zemlje, mora da bude priznato i za Evropsku uniju i za UN, kao i za one koji trenutno ometaju članstvo Kosova u UN", istakao je Tači.

Tači je govorio i o peticiji ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova, koja je u sredu sa više od 15.000 potpisa predata Skupštini, a kojom veterani zahtevaju ili da se to pitanje vrati na nulu, ili da se u zakonu uključe zločini ostalih zajednica.

Tači je ponovio da je Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu "istorijska nepravda", ali da je formiran radi očuvanja partnerstva sa SAD-om, NATO-om i EU.

"Kao predsednik zemlje, ali i ranije, nisam se vodio angažovanjem, odlukom ili uverenjima ikakvog udruženja, singikata ili partijskog programa, već državnim i društvenim interesima. Prema tome, takve inicijative (peticija) su nezavisne, bez ikakvog uticaja institucija. Skupština je ta koja je odlučila o osnivanju, i Skupština je ta koja će da odgovori na peticiju", kazao je Tači.

Govoreći i o pitanju ratifikacije demarkacije granice sa Crnom Gorom, što je jedan od poslednjih uslova Kosovu za ukidanje viznog režima sa EU, a za šta nedostaju glasovi, predsednik Tači je rekao da raspoloženje među političkim predstavnicima na Kosovu raste da se ovaj sporazum ratifikuje.

U slučaju da se to ne desi za 40 dana, rekao je, "to će Kosovo mnogo koštati".

"Verujem da će se narednih nedelja pronaći jedno rešenje i da ćemo pitanje ratifikovati u Skupštini", kazao je on.

Tači je takođe istakao i da se u prvoj polovini sledeće godine može očekivati zvanično formiranje Vojske Kosova.

XS
SM
MD
LG