Dostupni linkovi

Netanjahu nazvao UN kućom laži


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je oštro kritikovao planirano glasanje u Generalnoj skupštini UN kojim se teži odbacivanju američkog priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela, navodeći da je to telo "kuća laži".

"Država Izrael odbacuje u potpunosti to glasanje. Jerusalim je naš glavni grad, nastavićemo da gradimo tamo i druge ambasade će se preseliti u Jerusalim", rekao je Netanjahu uoči glasanja, dodavši da je "Jerusalim glavni grad Izraela bez obzira da li ga UN priznaju ili ne".

On je rekao da je SAD trebalo 70 godina da zvanično to priznaju i da će biti potrebne godine da UN urade isto, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je objasnio da razne zemlje širom sveta menjaju svoj odnos prema Izraelu, kao i da će to "na kraju prodreti u zidove kuće laži".

Predsednik SAD Donald Tramp je u sredu zapretio ukidanjem finansijske pomoći zemljama ako glasaju za rezoluciju kojom se odbija priznanje Jerusalima kao samo izraelskog.

On je izrazio podršku za pismo koje je američka ambasadorka Niki Hejli uputila zemljama članicama UN, upozorivši ih protiv podrške rezoluciji.

Generalna skupština UN sastaće se danas u 16 sati po srednjeevropskom vremenu radi hitne diskusije o jednostranom američkom potezu.

Sastanak su zahtevale Turska i Jemen nakon što su SAD stavile veto na nacrt egipatske rezolucije protiv priznanja predstavljenog Savetu bezbednosti.

Četrnaest ostalih članica je glasalo za rezoluciju. Palestinci nameravaju da u istočnom delu Jerusalima koji je Izrael anektirao nakon što ga je osvojio u ratu 1967. godine osnuju sedište svoje nezavisne države.

Tamo se nalaze sveta mesta hrišćanstva, islama i judaizma.

XS
SM
MD
LG