Dostupni linkovi

Specijalni sud: Sudski veštaci na suđenju za ubistvo Ćuruvije


Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu
Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu

Suđenje optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu svedoćenjem sudskih veštaka Zorana Stankovića i Milan Kunjadića.

Kunjadić, inače balistačar, rekao je da je veštačenjem utvrđeno da je u Ćuruviju pucano rafalnom paljbom iz jednog oružja, i to automatskog pištolja "škorpion", prenosi Beta.

Dodao je i da je izvršilac prvo pucao s desne strane, sa udaljenosti do metar i po u Ćuruviju, a potom i s leve strane s manje udaljenosti.

Stanković, veštak sudske medicine, rekao je da je u decembru 2014. godine, radi veštačenja povreda, pregledao Branku Prpu, koja je s Ćuruvijom bila u momentu ubistva.

On je naveo da taj pregled obavio na poziv i u prostorijama tužilaštva, i da je utvrdio da Prpa na glavi ima ožiljak koje je nastao od drške pištolja ili nekog predmeta slične širine.

Stanković je, odgovarajući na pitanje sudije Snežane Jovanović, rekao i da bi osoba koja je pucala mogla drškom pištolja da udari Prpu u glavu.

Pravna zastupnica dvojice optuženih Zora Dobričani Nikodinović izrazila je nezadovoljstvo jer odbrana nije prisustvovala tom pregleda Prpe, odnosno veštačenju povreda.

Ona je rekla i da nije bila ni pozvana od strane tužilaštva da prisustvuje, čime je, kako je rekla, povređeno pravo optuženih na odbranu.

Za ubistvo su optuženi bivši načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

XS
SM
MD
LG