Dostupni linkovi

Severna Koreja odbacila optužbe o sajber napadu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Severna Koreja saopštila je da su američke optužbe da je ta zemlja odgovorna za sajber napad programom rensomver "ozbiljna politička provokacija", prenosi Beta.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje odbacilo je optužbe, navodeći da ta zemlja neće tolerisati "bezobzirne" tvrdnje SAD.

Severnokorejski zvaničnici najavili su odmazdu, ali nisu precizirali kako će odgovoriti na optužbe.

Administracija predsednika Donalda Trumpa u utorak je optužila Severnu Koreju da je odgovorna za sajber napad programom rensomver koji je u maju pogodio stotine hiljada kompjutera u svetu.To je prvi put da SAD zvanično tvrde da je Severna Koreja "direktno odgovorna" za napad.

Savetnik za državnu bezbednost američkog predsednika Tom Bosert naveo je da je za sajber napad direktno odgovoran Pjongjang i da će za to odgovarati.

Administracija SAD je odgovornost Severne Koreje utvrdila na osnovu dokaza koje su potvrdile i druge zemlje i privatne kompanije, uključujući Veliku Britaniju i Majkrosoft.

Bosert je dodao da će administracija Donalda Trampa nastaviti da koristi "strategiju maksimalnog pritiska" kako bi sprečila Pjongjang da organizuje napade, "sajber ili druge".

XS
SM
MD
LG