Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haley: SAD se zalažu da se Kosovo prizna kao članica UN


Nikki Haley

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama (UN), Nikki Haley, izjavila je da se Sjedinjene Države zalažu da sve zemlje priznaju Kosovo u UN, te da će tako biti sve dok Kosovo ne dobije to priznanje.

„Razlog tome je što imamo nekoliko zajedničkih vrednosti: poštujemo jedni druge, verujemo jedni drugima, imamo iste demokratske vrednosti. To je ono što stvara jaku vezu i jake odnose koje se ne mogu oštetiti“, izjavila je Haley na jednom skupu biznismena iz Albanije i sa Kosova u Njujorku u sredu, u organizaciji kosovskog konzulata i Američke privredne komore na Kosovu. Ona je na tom skupu bila zajedno sa svojim suprugom, čiji je deda, kako je rekla, u Sjedinjene Države došao iz Albanije.

„Ovde smo došli kako bi ispoštovali zajednice koje su ovde, kako bi vam rekli da ćemo se zalagati da se Kosovo prizna kao članica Ujedinjenih nacija, ali i to da ćemo nastaviti da budemo prijatelji. Iz ličnog iskustva, svaka zemlja se suočava sa svojim poteškoćama. I SAD su se suočile sa izazovima tokom uragana koji su se desili ove godine, a Kosovari su pokazali spremnost da nam pomognu kada se uragan pogodio Teksas. To upravo ukazuje na veze koje imamo i na vrednosti koje delimo“, kazala je Haley.

Na ovom događaju promovisano je 36 vrsta vina proizvedenih na Kosovu, te rugovski sir, voda i čokolada koji se proizvode na Kosovu.

XS
SM
MD
LG