Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Borba za Mosul odnela živote više od 9.000 civila


Iračke ili međunarodne snage, prema podacima AP-a, odgovorne su za najmanje 3.200 civilnih žrtava u vazdušnim napadima ili artiljerijskoj vatri: Mosul

U devetomesečnoj borbi za oslobođenje iračkog grada Mosula od Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) poginulo je između 9.000 i 11.000 ljudi, što je desetostruko veći bilans civilnih žrtava nego što je prvobitno objavljeno, navela je agencija AP.

Navedeni bilans poginulih civila nisu potvrdili ni koalicija predvođena SAD, ni Vlada Iraka, niti samoproglašeni kalifat Islamske države.

Iračke ili međunarodne snage odgovorne su za najmanje 3.200 civilnih žrtava u vazdušnim napadima ili artiljerijskoj vatri u periodu od oktobra 2016. do pada Islamske države u julu 2017. godine, pokazalo je istraživanje agencije AP koja se poziva na liste mrtvačnica i baze podataka nevladinih organizacija.

Bitka za Mosul
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00Medjunarodna koalicija koja nikoga nije poslala u Mosul da istraži nedavne optužbe, priznala je odgovornost za smrt oko 326 ljudi.

"To je bio najveći napad na grad poslednjih par generacija... i hiljade su poginule. Razumevanje načina na koji su ovi civili poginuli, a naravno da u tome Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) ima veliku ulogu, moglo bi da pomogne spasavanju mnogih života sledećeg puta kada se tako nešto dogodi", rekao je Kris Vuds iz ;nevladine organizacije Ervors (Airwars) koja je ustupila bazu podataka agenciji AP.

Osim baze podataka Ervorsa, agencija AP je analizirala podatke organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International), iračke nevladine organizacije Irak bodi kaunt (Iraq Body Count) i podatke iz izveštaja Ujedinjenih nacija.

Od Mosula ostale samo ruševine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Na osnovu spiska mrtvačnice iz Mosula u koji je AP imao uvid, utvrdjeno je da je 9.606 osoba poginulo u operaciji ;za oslobadjanje Mosula.

Veruje se da su još stotine civila poginule i da se nalaze ispod ruševina.

Od skoro 10.000 žrtava koje je AP utvrdio, oko trećine su osobe nastradale u bombardovanju koje je sprovela koalicija predvodjena SAD ili iračke snage, a trećina je poginula u poslednjem talasu nasilja Islamske države. Još nije jasno ko je odgovoran za preostalu trećinu ukupnog broja žrtava.

XS
SM
MD
LG