Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori u Kataloniji


Ilustrativna fotografija

U španskom regionu Kataloniji danas će građani na izborima odlučiti da li će ponovo podržati stranke koje su za nezavisnost, čiji je pokušaj secesije od Španije jesenas završen smenjivanjem regionalne vlasti, uvodjenjem direktne uprave iz Madrida i sutrašnjim izlaskom na vanredne izbore.

Ankete pokazuju da su Katalonci podeljeni na one koji su za nezavisnost i ne koji su za ostanak u Španiji. Analitičari su naveli da postoji i neizvesnost o odzivu birača, pošto je četvrtina glasačkog tela još neodlučna.

List "Pais" je preneo da je porasla popularnost liberalne stranke "Sjudadanos" (Gradjani) koja se zalaže za autonomiju Katalonije u okviru Španije i za ostanak Španije u EU, koja bi mogla da osvoji oko 23 odsto glasova.

Na Zapadu nešto novo
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00Katalonija je 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglasila nezavisnost zbog čega je vlada premijera Španije Mariana Rahoja suspendovala autonomiju tog regiona, smenila njegovu vladu i raspustila parlament.

Smenjeni lider Karles Pućedmon sklonio se u Brisel, odakle je vodio kampanju pred sutrašnje izbore, ocenivši da je i dalje moguće poraziti Rahoja.

Protiv Pućedmona i još četvorice zvaničnika njegove smenjene vlade bila je izdata, a zatim povučena španska medjunarodna poternica. Protiv 18 kandidata koalicije za nezavisnost Katalonije vode se krivični postupci zbog pokušaja separatizma i preti im do 15 godina zatvora, a tri kandidata su u pritvoru.

Katalonija koja je 2014. godine imala neobavezujuće glasanje o nezavisnosti, jedan je od 17 autonomnih regiona Španije. Po Ustavu Španije iz 1978. godine, zvanično je kao "istorijska nacija" priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine.

XS
SM
MD
LG