Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predstavnički dom SAD potvrdio poresku reformu


Mitch McConnell, lider republikanske većine na Kapitol hilu 20. decembra 2017.

Predstavnički dom SAD kojeg kontrolišu republikanci dao je u srijedu finalno odobrenje za Trumpove sveobuhvatne preske reforme, koje predstavlju najveću promjenu u poljednjih 30 godina.

Zakon težak 1.5 triliona dolara poslat je predsjedniku Donladu Trumpu na potpis.

Prethodno je u utorak Zakon usvojen u Senatu, čime je otvoren put za Trumpovu prvu zakonodavnu pobjedu, navodi Reuters.

Zakon dominantno pogoduje velikim korporacijama i bogatima dok prosječnim građanima omogućava samo djelimične i privremene poreske olakšice. Takođe će povećati budžetski deficit SAD za 20 triliona dolara, na šta su posebno upozoravali ekonomisti.

Zakon će velikim korporacijama omogućiti smanjenje poreza sa dosadašnjih 35 posto na 21 procenat. Prve poreske olakšice očekuju se u ferbruaru 2018.

Novim mjerama ukida se dio plana zdravstvenog osiguranja takozvanog Obamacare-a, zbog kojeg bi milioni ljudi mogli ostati bez zdravstvenog osiguranja.

Takođe je zakonom dozvoljeno bušenje nafte na Aljasci.

Demokratski senator Mark Warner je u saopštenju rekao da je riječ o najgorem zakonu koji je prošao u američkom Senatu od kada je on ušao u tu instituciju.

Lider demokratske manje u Senatu Chuck Schumer je poručio republikancima zažaliti zbog dana kada su ovaj zakon usvojili, a demokrate će se postatrati za to.

"Mi ćemo nastaviti da udaramo i ukazujemo zašto je ovaj zakon toliko nepopularan i zašto se republikanska retorika i relanost potpuno razilaze. Današnje jednostrano donošenje zakona zvanično cementira Republikansku stranku kao partiju velikih korporacija -protiv srednje glase i radnog naroda ove zemlje," poručio je Schumer.

XS
SM
MD
LG