Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saudijska Arabija za istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine


Gaza

Saudijski kralj Salman izjavio je danas da Saudijska Arabija podržava da istočni Jerusalim bude glavni grad buduće palestinske države.

On je to rekao palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu s kojim je u Rijadu razgovarao o odgovoru na nedavnu odluku predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Salman je rekao da je "legitimno pravo palestinskog naroda za osnivanje svoje nezavisne države istočnim Jerusalimom kao njenim glavnim gradom“, prenela je zvanična saudijska novinska agencija SPA.

"Predsednik je obavestio (Salmana) o najnovijem razvoju dogadjaja i kontaktima koje je ostvario da zaštiti Jerusalim od opasnosti koje predstavlja saopštenje predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela", navela je zvanična palestinska novinska agencija VAFA (WAFA).

Abas se danas takodje sastaje sa saudijskim princom prestolonaslednikom Muhamedom Bin Salmanom.

Saudijska Arabija se oštro protivi Trampovoj odluci i smatra je "nepravednom i neodgovornom".

Posljedice odluke o Jerusalemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Trampov potez je pozdravio premijer Izraela Benjamin Netanjahu, a gotovo cela medjunarodna zajednica ga je osudila i izbili su protesti na palestinskim teritorijama u regionu i u mnogim muslimanskim zemljama.

U novinskim izveštajima se navodilo da je saudijski prestolonaslednik vršio pritisak na Abasa na prethodnom sastanku početkom novembra da prihvati mirovni predlog SAD koji umnogome odslikava zahteve Izraela da se sukob reši i uveliko se razlikuje od onoga što bi Palestinci bili voljni da prihvate.

Palestinski ambasador u Rijadu je takve izveštaje označio kao neosnovane. Od kako je Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski, Palestinci su objavili da ne žele više da SAD posreduju u mirovnom procesu.

Abas će sada navodno težiti multilateralnom medjunardnom procesu kako bi se rešio decenijski sukob. Taj proces bi predvodile UN. On je takodje najavio da će Palestinci ponovo tražiti puno članstvo u svetskoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG