Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić počasni doktor Moskovskog instituta


Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u srijedu je u Moskvi dodijeljena titula počasnog doktora Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO), saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Rektor Instituta i akademik Ruske akademije nauka Anatolij Vasiljevič Torkunov je naveo da je titula počasnog doktora Vučiću dodijeljena na inicijativu naučnog saveta.

"Ovu titulu ne dodeljujemo često. Uručena je samo nekolicini poznatih svetskih političara i državnika. To je tradicionalno priznanje, koje predstavlja veliku čast za dobitnika, ali i obavezu da održava dobre odnose sa ovim institutom", rekao je Torkunov.

Nakon uručenja titule, Vučić je održao predavanje na temu "Srbija, čuvar nezavisnosti, suvereniteta - važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu".

MGIMO je državni institut za međunarodne odnose, osnovan 1944. godine, kao osnovna ruska obrazovna ustanova za edukaciju diplomatskih kadrova.

Titulu počasnog doktora MGIMO do sada su dobili Žak Širak, Šimon Peres, Irina Bokova, Nikola Sarkozi i drugi, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srbije u dvodnevnoj je posjeti Moskvi, gdje se juče sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG