Dostupni linkovi

EK: Učiniti više da se zadrži bezvizni režim


Evropska komisija ocijenila je da osam zemalja Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva i dalje ispunjavaju uslove da zadrže bezvizni režim, ali i upozorila da moraju učiniti više kako bi to ostalo tako.

Komesar za unutrašnje poslove EU Dmitris Avramopoulos u intervjuu za RSE rekao je kako se očekuje da sve države obuhvaćene bezviznim režimom pojačaju napore da zaustave ilegalnu migraciju i naročito da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Avramopoulos: Bezvizni režim za Balkan nije upitan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

U danas objavljenom izvještaju koji predstavlja prvu procjenu održavanja bezviznog režima za osam zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija) i Istočnog partnerstva (Moldavija, Ukrajina i Gruzija), Evropska komisija navela je da su ove države učinile mnogo na rješavanju problema ilegalnih migranata, te uspjele smanjiti broj zahtjeva za azil građana tih država.

"Međutim, još postoje izazovi, posebno u Albaniji, zemlji s najvećim brojem neosnovanih zahtjeva za azil među državama koje imaju bezvizni režim. Albanske vlasti su aktivne u jačanju mjera za rješavanje ilegalnih migracija i poboljšanje saradnje s državama članicama koje su najviše pogođene. Ove mjere već daju rezultate, ali se moraju osigurati napori da se ovo nastavi provoditi neprekidno", navedeno je u izvještaju.

Komisija je pozivala na široku primjenu raznih mjera, od jačanja graničnih kontrola, do organizovanja informativnih kampanja o putovanjima bez viza, te na nastavak provedbe sporazuma o readmisiji, čija je primjena u zemljama Zapadnog Balkana i istočnog partnerstva rezultirala visokim stopama povrata.

U Izvještaju Evropske komisije navodi se takođe da su, uprkos stalnim nastojanjima da se spriječi organizovani kriminal, kriminalne grupe iz zemalja za koje važi bezvizni režim i dalje aktivne u mnogim kriminalnim aktivnostima, uključujući trgovinu ljudima i šverc roba, imovinski kriminal, krijumčarenje migranata i cyber kriminal.

"Svih osam zemalja trebale bi poduzeti dodatne korake na suzbijanju organizovanog kriminala", navela je Evropska komisija.

Posebno je naglašeno da Moldavija treba nastaviti reforme u borbi protiv korupcije i pranja novca, a Ukrajina poduzeti hitne korake na primjeni antikorupcijskih mjera.

Komisija će, najavljeno je, ponovno u 2018. godini izvijestiti Evropski parlament i Vijeće Evropske unije o kontinuiranom ispunjenju zahtjeva za liberalizaciju viznog režima.

XS
SM
MD
LG