Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuski gradonačelnici žale se na veliki priliv migranata


Migranti u Francuskoj

Francuska će naredne godine pooštriti migracijske zakone nakon što su se pojedini gradonačelnici požalili da više ne mogu izdržati pritisak migranata i da to poprima oblike "socijalne izvanredne situacije".

Gradonačelnici Lille-a (Lil), Bordeauxa (Bordo), Strasbourga (Strazbur), Grenoble-a (Grenobl), Rennesa (Rene), Toulouse-a (Tuluz) i Nantesa (Nant) navode u zajedničkom saopćenju da su "satjerani uz zid" i traže od francuske Vlade da učini više kada je riječ o dolasku migranata.

Oni smatraju da Vlada treba održati sastanak i razmotriti pitanje "socijalne izvanredne situacije".

Francuska je 2015. i 2016. godine primila oko 220.000 migranata.

U članku u listu Le Monde gradonačelnici navode da ova godina završava velikim povećanjem broja zahtjeva, a broj pridošlica predstavlja veliki pritisak na lokalne administracije i infrastrukturu.

"Država koja ima punu odgovornost u vezi sa migracijskom politikom i prijemom migranata, njihovim smještajem i obradom zahtjeva za azil, mora učiniti više i da prizna ozbiljnost trenutne situacije", kažu gradonačelnici.

Oni ističu da država mora pokrenuti nove mjere u svim aspektima migracijske politike, te da je sada najvažnije pitanje integriranja migranata.

XS
SM
MD
LG