Dostupni linkovi

Cerar: Slovenija za poštivanje arbitraže


Piranski zaljev
Piranski zaljev

U Zagrebu je održan susret hrvatskog i slovenskog premijera Andreja Plenkovića i Mire Cerara. Glavna tema bila je granični spor i arbitražna presuda.

Zagreb kaže da je potrebno naći srednji put i točke o kojima postoji suglasje, dok Ljubljana želi razgovarati isključivo o provedbi arbitražne odluke.

"Budući da je arbitražna odluka, postupak koji je Hrvatska napustila iz poznatih razloga, u velikoj mjeri uvažila katastarske granice, mi smo sugerirali slovenskoj strani pravni okvir koji bi mogao biti okvir za dogovor o granici na kopnu i moru a kojim bi obje države bile zadovoljne. Spremni smo se ponašati na način da izbjegavamo bilo koje jednostrane poteze", naglasio Plenković.

Slovenski premijer Miro Cerar ponovio je da jedini mogući put Slovenija vidi u poštivanju arbitražne odluke, da se ona zajednički implementira i da se tako riješi granični spor.

"Arbitražni sud je odredio granicu između Hrvatske i Slovenije, kako na kopnu tako i na moru. Ovu odluku Slovenija smatra obvezujućom i namjerava ju poštivati i implementirati", kazao je Cerar.

XS
SM
MD
LG