Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fico upozorio u UN da Balkan 'ponovo počinje da gori'


Robert Fico

Slovački premijer Robert Fico upozorio je noćas u susretu sa generalnim sekretarom UN-a Antonijom Guterešom u Njujorku, da Balkan "ponovo počinje da gori i da se mora nekim zemljama tog regiona ponuditi budućnost u Evropskoj uniji, jer će u suprotnom "ponovo jačati nervoza".

"Osećamo, generalni sekretar i ja, da Balkan ponovo počinje da gori. Važno je da se nekim zemljama tog regiona ponudi perspektiva budućnosti u EU, jer će u suprotnom u oblasti ponovo jačati nervoza", kazao je Fico slovačkoj agenciji TASR, prenosi Beta.

On je naglasio da su Evropi nužne i jake Ujedinjene nacije, zato što Evropska unija nije dovoljno jaka da se angažuje u nekim krizama.

"Stalo mi je do jake UN, zato što EU nije dovoljno jaka da se angažuje u nekim stvarima. EU u suštini nije ni prisutna u Ukrajini. Nemamo nikakav uticaj na zbivanja u Siriji", rekao je Fico.

Premijer je obećao Guterešu da je Slovačka spremna da podrži konkretne razumne projekte UN-a u Evropi u migracijskoj krizi, isto kao što podržava razumne projekte EU.

Gutereš je Ficu predstavio novi program pomoći Libiji i Italiji da se migranti zadrže van evropskih granica a da im se pomogne, da se vrate u svoje domovine i da se tamo poboljšaju njihovi uslovi, u šta će zemlje Višegradske četvorke uložiti 36 miliona evra u fond za Libiju, u saradnji sa Italijom.

"Moramo i dalje da realizujemo projekte van EU i da izvučemo problem migracije u te treće zemlje", rekao je Fico.

XS
SM
MD
LG