Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogherini i zapadnobalkanska šestorka: Suradnja i dobrosusjedski odnosi


Federica Mogherini

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini priredila je radnu večeru u Bruxellesu na kojoj je sa premijerima šest zemalja Zapadnog Balkana razgovarala o situaciji u regiji, posebno o mogućnostima unapređenja integracije regiona u Europsku uniju 2018. godine, saopćeno je iz Europske službe za vanjsko djelovanje.

Uz Mogherini, neformalnom okupljanju prisustvovali su predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić, Crne Gore Duško Marković, Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, Makedonije Zoran Zaev, Kosova Ramuš Haradinaj i Albanije Edi Rama, kao i europski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Premijeri zemalja Zapadnog Balkana ponovili su svoju punu predanost nastavku rada na procesu integracija u Europsku uniju.

Kao što je jasno potvrđeno još ove godine, uključujući i Europsko vijeće u ožujku i predsjednika Jean-Claudea Junckera u njegovom rujanskom obraćanju o stanju u EU, iduća 2018. godina pružit će jedinstvenu priliku za regiju da napravi nepovratne korake naprijed u svojoj integraciji u EU, pod uvjetom da se najveći prioritet daje potrebnim reformama, posebice vladavini prava, pravdi i osnovnim pravima.

S obnovljenom dinamikom u politici proširenja Europske unije i prilike ostvarivanja važnog napretka diljem regije, visoka predstavnica je naglasila potrebu da svi partneri Zapadnog Balkana ubrzaju ključne reforme kako bi ispunili očekivanja svojih građana i poduzeli konkretne korake ka eurointegracijama.

Predsjednici vlada zemalja Zapadnog Balkana naglasili su svoju odlučnost i interes za jačanjem suradnje i dobrosusjedskih odnosa i promicanje regionalnog razumijevanja. U tom kontekstu istaknuta je važnost tekućih rasprava između predsjednika Kosova Hašima Tačija i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kako bi se unaprijedio dijalog.

Uoči radne večere Federica Mogherini imala je bilateralne razgovore sa svakim od premijera zapadnobalkanske šestorke.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon razgovora sa šeficom europske diplomacije izjavila za Radio televiziju Srbije (RTS) da sa Federicom Mogherini ima uvijek prijatne susrete, jer je riječ o osobi "koja puno vremena i energije ulaže u pitanja Zapadnog Balkana i koja je fer prema Srbiji", prenijela je Beta.

Srpska premijerka je dodala da je s Mogherini "rekapitulirala" dešavanja u 2017. godini i razgovarala o događajima predviđenim za početak naredne godine.

Iz Vijeća ministara BiH je saopćeno da je predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić sa Federicom Mogherini razgovarao o situaciji u BiH i o najnovijim dešavanjima na europskom putu Bosne i Hercegovine, javila je Fena.

Zvizdić i Brnabić o sastanku u Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Visoka predstavnica Mogherini je čestitala usvajanje seta zakona o akcizama kao bitnom koraku ekonomskog razvoja.

Zvizdić i Mogherini su se suglasili da Bosna i Hercegovina mora nastaviti pozitivni zamah kako bi se približila Europskoj uniji. Sugovornici su također razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u BiH.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i Federica Moggerini usuglasili su se u Bruxellesu da Crna Gora pokazuje punu odgovornost u procesu integracija i ostaje pouzdan partner EU.

"Politika proširenja Unije dobit će na značaju predstavljanjem strategije za proširenje i održavanjem novog samita EU i Zapadnog Balkana", saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

XS
SM
MD
LG